top of page

עבירות רצח והמתה

פשיעת סייבר

|

|

עבירות אלימות

עבירות אלימות ואלימות במשפחה

עבירות אלימות הינה קטגוריה רחבה בדין הפלילי ובה רשימה ארוכה של מעשי אלימות בדרגות חומרה שונות. החל מעבירות אלימות קלות ועד עבירות אלימות קשות.

עבירות האלימות כוללות סוגים שונים ומגוונים של מקרים והן נבדלות לפי נסיבות המקרה, לפי דרגת חומרתן והיקף הפגיעה בקורבן.

עבירות אלימות מסווגות על פי רמת החומרה והתנהגותו האלימה של הנאשם ולא רק על פי מבחן התוצאה. בית המשפט יבדוק האם הנאשם התכוון לפגוע? האם מידת היקף האלימות והתוקפנות היו במידה רבה? האם קיימת תשתית ראייתית רחבה למעשיו של הנאשם? מהו עברו הפלילי של הנאשם? מהן נסיבות סיטואציית האלימות ומה קדם להן?

עוד עניין קריטי שמאפיין עבירת אלימות היא השאלה: מי המתלונן?
החוק מתייחס באופן מפורש למתלוננים ספציפיים כגון בני משפחה, קשישים, קטינים ועובדי ציבור. במידה ועבירת האלימות בוצעה כנגד אחד מאלה, העבירה נעשית חמורה אף יותר.

להלן חלק מרשימת עבירות האלימות המנויות בחוק העונשין:

תקיפה סתם, תקיפה בנסיבות מחמירות – חבלה/פציעה, שוד בנסיבות מחמירות, תקיפת שוטר או עובד ציבור, סחיטה באיומים, עבירות מין ועבירות המתה.

ייצוג משפטי בתיקי עבירות אלימות חייב להיות ייצוג בלתי מתפשר ומקצועי היודע להפעיל מהלכים כדי למזער נזק עבור לקוחותיו למינימום (המרת העבירה לעבירה קלה יותר, ניצול נסיבות המקרה וטעינת טיעונים טובים אשר יקלו במצבו של הלקוח ואף יובילו לעיתים לזיכוי).

עבירות רצח והמתה

עד לא מזמן כלל חוק העונשין שלוש עבירות המתה: רצח, הריגה וגרימת מוות ברשלנות.

לאחר זמן רב של דיונים נכנסה רפורמה חדשה לתוקף שנקראת "הרפורמה בעבירות המתה". המסווגת בעצם את עבירות הרצח ומדרגת אותן מחדש.

האם לרפורמה יש תחולה רטרואקטיבית? באופן חלקי. על אף שהחוק תקף לעבירות שבוצעו מהיום ואילך, נאשם שעומד לדין בגין עבירת רצח או עבירת המתה ופסק דינו הסופי טרם ניתן – ייהנה מהחוק במידה והחוק מקל על מצבו.

השינוי העיקרי בין החוק הישן לבין הרפורמה המחודשת הינו היכולת להרשיע ברצח ולגזור עונש של מאסר עולם גם במקרים בהם לא הייתה כוונה מפורשת ומתוכננת

להמית את הקורבן לפני ביצוע המעשה, עד היום עבירה זו הוגדרה כ- "הריגה". המשמעות היא שהחל מעתה אין חובה להוכיח "כוונה תחילה" כדי להרשיע בעבירת רצח.

אז כיצד מדורגות העבירות החל מכניסת הרפורמה החדשה?

כיום אותן העבירות קיבלו סיווג מחודש ונחלקות ל- 4: רצח בנסיבות מחמירות, רצח, המתה בנסיבות של אחריות מופחתת והמתה בקלות דעת.

עבירת ההמתה הקשה ביותר הינה עבירת רצח בנסיבות מחמירות (עונש מאסר עולם חובה) - עבירה זו תחולתה על מקרי רצח אשר תוכננו מראש, פעולת טרור, רצח אכזרי במיוחד, רצח של חסר ישע, רצח של הורה את ילדו מתחת לגיל 14, רצח גזעני, רצח של שופט/עד במשפט פלילי על מנת להכשיל את החקירה ו/או המשפט, רצח של בן זוג לאחר שהרוצח התעלל קשות בקורבן כמו כן רצח שנעשה בעקבות "כבוד המשפחה" יוגדר מעתה כרצח בנסיבות מחמירות ולא תחול עליו מידת הסלחנות כבעבר.

עבירת הרצח לפי הרפורמה החדשה מוגדרת כ" גרימת מותו של אדם בכוונה/באדישות" - עונשה אינה בהכרח עונש מאסר עולם. עבירה זו תחולתה על מקרים כגון: דקירה במהלך ריב או זריקת אבנים שלא נעשתה בהכרח במטרה להרוג תוך כדי שמי שביצע את העבירה ידע על האפשרות או היה אדיש כלפיה. במקרה שכזה בית המשפט לא יהיה חייב להפעיל את עונש מאסר עולם ויוכל לקצוב לדוגמא עונש של 30 שנה לכל היותר.

על עבירת המתה בנסיבות של אחריות מופחתת העונש יהיה באזור 20 שנות מאסר. עבירה זו כוללת: מצב שבו הייתה התגרות קודם לכן או שהנאשם סובל ממחלה נפשית או ליקוי שכלי. במצב "שהנאשם היה נתון במצב של מצוקה נפשית קשה עקב התעללות חמורה ומתמשכת בו או בבן משפחתו" העונש המרבי יהיה 15 שנה.

עבירת "המתה בקלות דעת"- מתייחסת לסיטואציות שבהם הנאשם נטל סיכון בלתי סביר לגרימת מוות- אשר התממש אף שהנאשם לא קיווה שזה מה שיקרה.  דוגמא לעבירות מסוג זה: גרימת מוות תוך נהיגה מסוכנת, משחק בנשק תוך מודעות לסיכון הכרוך בדבר, בנייה מחומרים זולים ולא בטיחותיים של מבנה. עונש בגין עבירה זו עומד על 12 שנות מאסר לכל היותר.

על עבירת "גרימת מוות ברשלנות" העונש נשאר זהה - שלוש שנות מאסר. העבירה מתייחסת למצבים שהנאשם לא צפה שעלול להיגרם נזק ותוצאה הרסנית אף שהאדם הסביר היה נוהג אחרת.

פשיעת סייבר

פשיעת סייבר ועבירות מחשב הינם אחד מתחומי העולם המשפטי האקטואליים והמעניינים ביותר של שני העשורים האחרונים ועיקרם בפעילות פלילית בעולם רשת האינטרנט והמחשבים.

השימוש במחשב בימנו הינו יומיומי הן בקרב מבוגרים, הן בקרב בני נוער והן בקרב אנשי עסקים וחברות ולעיתים מהווה "חממה נוחה" לביצוע בפועל של עבירות זדוניות או פליליות כגון:

עבירות פריצה, עבירות סחיטה באיומים, עבירות התחזות, עבירות מין בקטינים , החזקה והפצה של חומר תועבה, הונאה בכרטיסי חיוב, עבירות בתחום הפיננסי, עבירות ביטחון המדינה, יחסי חוץ וסודות רשמיים, ייצור והפצה של וירוסים.

בשנים האחרונות רשויות האכיפה הגבירו את פעילותן ועושות הכול בכדי למנוע עבירות מחשב תוך התחשבות באינטרס הציבורי והחופש להגן ולשמור על המידע הפרטי שנמצא בו.

עם זאת, השאלה מהי עבירה פלילית בתחום זה של עבירות המחשב עדיין לא ברורה מספיק לעיתים אף עמומה והיבטים רבים לה.

החוקים התקפים לא מכסים באופן מירבי ומיטבי את כל הסוגיות שהתפתחו בשנים האחרונות ולכן החשיבות בייצוג של עורך דין פלילי ומקצועי שתחום זה אינו זר לו הינה חשובה ביותר.

bottom of page